Akçaağaç (Acer L.)
Tanımı : Aceraceae familyasına dahil, çoğunlukla kışın
yaprak döken, ağaç, ağaçcık ve çalı şeklinde büyüyen, dekoratif yaprak, gövde
ve çiçekleri ile geniş bir tür oluşturur.
Türlerden bazıları :
Acer
campestre - Ova akçaağacı
Acer
negundo variegatum - Dişbudak yapraklı akçaağaç
Acer
rubrum - Kırmızı akçaağaç
Acer
carpinifolium - Gürgen yapraklı akçaağaç
Acer
palmatum - Japon akçaağacı
Acer
cappadocicum - Beşparmak akçaağaç
Gövde rengi : Bütün türlerde yeşil üzerine beyaz, yılankavi
şeritlidir.
Yaprak rengi :
Acer
campestre : sarı - yeşil
Acer
negundo : sarı - yeşil
Acer
palmatum : kırmızı
Meyve rengi : Genellikle sarımtrak - kahverengidir.
Çiçeklenme zamanı : Nisan - Mayıs aylarında çiçeklenirler.
Soğuk yerlerde : Acer negundo, Acer campestre
Sıcak yerlerde : -
Ilıman yerlerde : Bütün türleri başarı ile üretilir.Genellikle
ılıman iklimi severler. Özel bir toprak istekleri yoktur. Gevşek yapıdaki topraklarda iyi yetişir.
Birçok türü şiddetli donlardan zarar görür.
Kullanım alanı : Park ve bahçelerde, yol ağaçlamalarında ve orman teşkilinde. Dar yolların ağaçlandırılmasında A. campestre, A. platonoides, Orta genişlikte yollarda A. negundo. Aplatanoides tek olarakta kullanılabilir.Rüzgâra ve kirli hava şartlarına dayanıklıdır. Yapraklarının renkli olması nedeniyle çok dekoratif bir bitkidir. Bazı yavaş büyüyen türleri saksı içerisinde de yetiştirilmektedir. Yine bazı türleri çit bitkisi olarak da kullanılmaktadır.Işık ve yarı gölge ortamlardan hoşlanır. Park ve bahçelerde tek ya da grup hâlinde kullanılır. İyi bir arı konukçusudur.
Üretilmesi : Tohum ve kalem aşısı ve çelik ile üretilir.Akçaağaçların tohumları genellikle sonbaharda olgunlaşır. Akçaağaçlar her yıl tohum yapmayabilirler. Tohumlar olgunlaştıktan hemen sonra ekilmelidirler. Eğer saklamak istenirse o zaman 2 – 3 derecede depolanmalıdır. Tohumlar hemen ekilmeli ya da üç ay katlandıktan sonra ilkbaharda ekilmelidir. Çelikle üretim de yapılabilir. Nisan - Mayıs aylarında çelik alınıp sisleme altında tutulmalıdırlar. Çelikle üretim ilkbaharda son yılın ince sürgünlerinden alınan 8-10 cm lik yumuşak çelikle veya yaz sonu yarı olgun çeliklerle üretilir. Kültürvarileri ise T göz aşısı Kalem aşısı ile üretilir.
Kullanım alanı : Park ve bahçelerde, yol ağaçlamalarında ve orman teşkilinde. Dar yolların ağaçlandırılmasında A. campestre, A. platonoides, Orta genişlikte yollarda A. negundo. Aplatanoides tek olarakta kullanılabilir.Rüzgâra ve kirli hava şartlarına dayanıklıdır. Yapraklarının renkli olması nedeniyle çok dekoratif bir bitkidir. Bazı yavaş büyüyen türleri saksı içerisinde de yetiştirilmektedir. Yine bazı türleri çit bitkisi olarak da kullanılmaktadır.Işık ve yarı gölge ortamlardan hoşlanır. Park ve bahçelerde tek ya da grup hâlinde kullanılır. İyi bir arı konukçusudur.
Üretilmesi : Tohum ve kalem aşısı ve çelik ile üretilir.Akçaağaçların tohumları genellikle sonbaharda olgunlaşır. Akçaağaçlar her yıl tohum yapmayabilirler. Tohumlar olgunlaştıktan hemen sonra ekilmelidirler. Eğer saklamak istenirse o zaman 2 – 3 derecede depolanmalıdır. Tohumlar hemen ekilmeli ya da üç ay katlandıktan sonra ilkbaharda ekilmelidir. Çelikle üretim de yapılabilir. Nisan - Mayıs aylarında çelik alınıp sisleme altında tutulmalıdırlar. Çelikle üretim ilkbaharda son yılın ince sürgünlerinden alınan 8-10 cm lik yumuşak çelikle veya yaz sonu yarı olgun çeliklerle üretilir. Kültürvarileri ise T göz aşısı Kalem aşısı ile üretilir.
AKÇAAĞAÇLAR için,
TÜRLER : ÇİÇEK ZAMANI TOHUM ALMA TOHUM SAÇMA ZAMANI
Acer Campestra : Nisan Mayıs Ocak
Acer Palmatum : Nisan Ağustos Kasım
Acer Platanoides : Mart-Nisan Ekim Şubat
Acer Pseuodoplatanus: Nisan Eylül Ekim
Acer Rubrum : Mart-Nisan Nisan Haziran
Acer Saccharinum : Mart Nisan Haziran
İlkbaharda don tehlikesi olmayan yerlerde tohum ılık suda
1-2 gün bekletildikten sonra sonbaharda 25 gr m2 olarak ekilir.
Don tehlikesi olan yerlerde ise +4 C de 60-90 günlük
soğuk katlamadan sonra ilkbaharda ekilir.
Tohumu nemli küçük bir sfagnum (yosun) ya da turba ile
(çürümüş bitkilerden elde edilen yosun) ile karıştırın ve plastik fermuarlı bir
torbaya koyun. Tohumları bu nemli atmosferde oda sıcaklığında 4-6 hafta bırakın.
Fermuarlı torbayı 60-90 gün buzdolabında bırakın (bir
sitede 1-5 dereceden bahsediyordu). Bu, tohumların kış sezonunu yaşaması için
yapılan bir doğal ortam taklididir. Teknik olarak buna
“katmanlaşma/tabakalaşma” denir.
90 gün sonra iyi topraklı karışıma ekin. Tohumları kendi
boyları kadar derinliğe gömün: 6 mm tohum karışımıyla
Ön Soğutma döneminden sonra aşamalı olarak dereceyi 13’e
yükseltin. Tohum çimlenecektir. Çimlenen tohumları 2-3 inçlik saksılara alın.
Karşılaşılan Önemli Hastalık ve Zararlılar
Böcek ve mantari hastalıklara karşı dayanıklıdır. Ancak az da olsa yaprak biti, kın kanatlılar en çok görülen zararlılardır. Verticillium, fusarium ve kök boğazı çürüklüğü en çok görülen hastalıklardır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder