31 Ekim 2014 Cuma

Ağlayan Çam - Pinus Griffithii

     Ağlayan Çam - Pinus Griffithii

     Ağlayan Çam, pinus griffithii aynı zamanda Himalaya Çamı da denir, pinus excelsa veya pinus wallichiana diyede adlandırılır. Kozalağında çok miktarda reçine bulundurduğu için Ağlayan Çam adını almıştır.

     Mavimsi ve yeşil, zarif iğne yaprakları vardır. İğne yapraklar 5 li püskül şeklinde 12-15 cm. uzunluğunda mavimsi yeşil veya gri yeşildir. Genç sürgünler sarımsı yeşil renkli ve tüysüz olup sonraları sarımsı kahverengini alır. Sarkık sürgünleri ve iğne yaprakları ile çok değerli ve süsleyici bir park ağacıdır. Kozalakları uzun ve aşağı doğru sarkmıştır. Muz şeklinde ikisi üçü bir arada demet şeklinde bulunur. Kozalaklar 30cm. uzun, silindirik ve 2-5 cm. saplı, önceleri açık erguvan renkli ve dik, olgunlukta açık kahverenkli, sarkık ve eğri, üzeri reçinelidir. 50m. ye kadar boylanabilir. Piramidal, geniş ve gevşek bir tepe yapar. Kazık kök sistemi geliştirir.  Derine inen köklerinin bulunması ve yaz kış yeşil kalmasıyla tanınır.  

     Anavatanı Asya' dır. Doğal yetiştirme yeri Himalayaların nemli dağlarıdır. 1600-4000m. rakıma kadar çıkar.  Yurdumuzun kestane zonuna uygun bir ağaçtır. 

     Toprak ve besin isteği olarak, normal, asidik topraklarda yetişir. Fakir ve kuru topraklarda fazla boylanmaz. Budaması kuruyan alt dalların uzaklaştırılması şeklinde olur.

     -11 °C sıcaklıklara kadar dayanır fakat şiddetli donlardan zarar görür. Bol güneşli ve korunaklı yerlerde yetişir. Rüzgarlı bölgeler boylanmayı olumsuz etkiler. 

     Tohum, yarma aşı ve yanaştırma aşı ile üretilebilir. Tohumlar 24 saat ılık suda bekletildikten sonra katlamaya alınan tohumlar ilkbaharda ekilir. 

Tohumları kahverenkli, yumurta biçimli ve küçük kanatlıdır.  





30 Ekim 2014 Perşembe

Kasım Ayında Bahçe Bakımı

Kasım Ayında Bahçe Bakımı

Hava ve toprak koşulları uygun olduğu sürece her türlü toprak işleri yapılabilir. Kış öncesinde yabancı otların ayıklanması ve bitki diplerinin kabartılması uygun olur. Ayrıca bitki diplerinin torf, yaprak çürüntüsü kompost ve organik gübre ile örtülmesi kış şartlarına hazırlık açısından yararlı olur. 

Bütün fidan çeşitleri ( kökleri bir kap içerisinde veya çıplak köklü) dikiminin yapılması için ideal aylardan biridir. Dikimler, toprak kar ver don yüzünden işlenmez hale gelinceye kadar sürdürülebilir. 

Bu ay dikim ayı olduğu kadar budama için uygun bir aydır. Sonbahar budaması özellikle çiçeklerini baharda meydana getirdikleri sürgünler üzerinde ağaççık ve süs çalıları için önemlidir.

Güllerde budama, dal ve sürgünlerin yarı yerinden kesilmesiyle yapılırken diğer bitkilerde budama şekli, bitkinin cins ve ihtiyacına göre ayarlanmalıdır. Bu dönemde budanan dal ve sürgünlerin uçları kışın donabilir. Bu durumda bu ölü uçların baharda yeniden kesilmesi gerekir.  


28 Ekim 2014 Salı

Bitkileri Çoğaltma




Bitkileri çoğaltmanın iki yolu vardır: Tohumla üretim ve çelik alarak üretim. Tohumla üretim biraz zahmetlidir ve her zaman istediğiniz sonucu vermeyebilir. Neden derseniz... Örneğin rengini çok sevdiğiniz bir çiçeğin tohumuyla yapacağınız üretimde, aynı renkte çiçek veren bir bitki  elde edemeyebilirsiniz. Çünkü genlerinde değişik bir renk bulunabilir. Oysa çelik alma yöntemiyle böyle bir düş kırıklığı yaşamazsınız.




Ortanca
1- Bu senenin, çiçeksiz bir dalından 15 santimetre kesin. Yeşil dallar senenin dalıdır.
2- Yaprakları ayıklayın.
3- Boğumun 3-4 santimetre üstünden torf ve kum karışımına dikin.
4- Sardunya örneğinde olduğu gibi üstünü örtün.
Ortancadan birkaç dalı aynı saksıda çelikleyebilirsiniz. Ekim ayında köklendiğini göreceksiniz. O zaman her kökü eşit oranda, ayrı ayrı saksılara
 orman toprağı ve bahçe toprağı karışımına geçirebilirsiniz. Kışı atlatmaları için serin ve korunaklı bir ortamda tutun. Toprak çok kuruduğu
 zaman çok az su verin, aksi takdirde donabilir.





Sardunya
1- Enine gelişen çiçeksiz bir sardunya dalını bir boğum altından (1 santimetre) kesin.
2- Üst kısmından, 7-8 santimetreden fazlasını budayın.
3- Hazırladığınız torf ve kum karışımına 1-1.5 santimetre boğum toprağın altında kalacak şekilde dikin.
4- Yaprakların bir kısmını kesin. Üstte yarısı kesilmiş birkaç yaprak kalmalı. (Yapraklar bitkinin suyunu çekecekleri için köklenmeyi yavaşlatır.)
5- Dalın üstüne, kalan yapraklara değmeyecek bir şekilde, saksıya şeffaf bir naylon geçirin. Yağmur almayacak ve soğuktan korunaklı bir 
bölgede ‘unutun’! Yapraklanma başladığında örtüyü kaldırabilirsiniz. Gelecek bahara geliştiğini göreceksiniz.





Zakkum

1- Enine gelişen çiçeksiz dallardan 15 santimetre kesin. En üstte yarı yarıya keseceğiniz birkaç yaprak bırakın.
2- Çıplak dalı su dolu bir kaba dalı daldırın. Koyu renk şişe çok iyi sonuç verir, unutmayın.
3- Yosunlanmaması için suya bir parça odun ya da mangal kömürü atabilirsiniz.
4- Gölge ve ışık alan bir ortamda tutun. 3-4 hafta içinde köklenme başlar. Kökler sıkı ve sağlıklı geliştiği zaman ayrı saksılara geçirebilirsiniz.

 Dikkat! Zakkum zehirli bir sıvı salgılar. Eldiven kullansanız bile işlemden sonra ellerinizi iyice yıkayın.



Neden çiçeksiz dal?
Çiçekler, tohum üretme çabasında olduklarından geliştikleri dalların hormon seviyesini azaltır. Bu da çeliklerin başarı şansını azaltır.