Ağlayan Çam - Pinus Griffithii
Ağlayan Çam, pinus griffithii aynı zamanda Himalaya Çamı da denir, pinus excelsa veya pinus wallichiana diyede adlandırılır. Kozalağında çok miktarda reçine bulundurduğu için Ağlayan Çam adını almıştır.
Mavimsi ve yeşil, zarif iğne yaprakları vardır. İğne yapraklar 5 li püskül şeklinde 12-15 cm. uzunluğunda mavimsi yeşil veya gri yeşildir. Genç sürgünler sarımsı yeşil renkli ve tüysüz olup sonraları sarımsı kahverengini alır. Sarkık sürgünleri ve iğne yaprakları ile çok değerli ve süsleyici bir park ağacıdır. Kozalakları uzun ve aşağı doğru sarkmıştır. Muz şeklinde ikisi üçü bir arada demet şeklinde bulunur. Kozalaklar 30cm. uzun, silindirik ve 2-5 cm. saplı, önceleri açık erguvan renkli ve dik, olgunlukta açık kahverenkli, sarkık ve eğri, üzeri reçinelidir. 50m. ye kadar boylanabilir. Piramidal, geniş ve gevşek bir tepe yapar. Kazık kök sistemi geliştirir. Derine inen köklerinin bulunması ve yaz kış yeşil kalmasıyla tanınır.
Anavatanı Asya' dır. Doğal yetiştirme yeri Himalayaların nemli dağlarıdır. 1600-4000m. rakıma kadar çıkar. Yurdumuzun kestane zonuna uygun bir ağaçtır.
Toprak ve besin isteği olarak, normal, asidik topraklarda yetişir. Fakir ve kuru topraklarda fazla boylanmaz. Budaması kuruyan alt dalların uzaklaştırılması şeklinde olur.
-11 °C sıcaklıklara kadar dayanır fakat şiddetli donlardan zarar görür. Bol güneşli ve korunaklı yerlerde yetişir. Rüzgarlı bölgeler boylanmayı olumsuz etkiler.
Tohum, yarma aşı ve yanaştırma aşı ile üretilebilir. Tohumlar 24 saat ılık suda bekletildikten sonra katlamaya alınan tohumlar ilkbaharda ekilir.
Tohumları kahverenkli, yumurta biçimli ve küçük kanatlıdır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder